Akılı Su Yönetimi Projesi, İnşaatı devam ediyor

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, “Akılı SU YÖNETİMİ” kapsamında Diyarbakır’ın şehir içmesuyu şebekesinin tüm bileşenleriyle izlenmesi ve yönetilmesi hedeflenmektedir.

DİSKİ Genel Müdürlüğü; içmesuyu şebekesinde kayıp-kaçakları azaltarak kontrol altına almak, su kaynaklarımızı korumak amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Diyarbakır kent merkezinde ve gelişmekte olan bölgelerde gerçekleştirilecek olan İçmesuyu Akılı Su Yönetimi Projesi yapım işi, içmesuyu temin ve dağıtım sistemlerinde su kayıplarının azaltılması ve israfın önlenmesi için çalışmalara başladı.

Yeni yapılacak olan scada binasında; depo, ölçüm ve izole sayaç bölgelerinin inşaatı, elektromekanik ölçüm ve kontrol sistemi kurulacaktır.

Merkezi izleme ve yönetim sisteminin kurularak, su kayıp ve kaçakları düşürülerek hizmet kalitesini artırmayı ve su kaynaklarının etkin kullanımı ile verimli işletilmesini amacıyla yapılacak proje kayıp kaçakların önüne geçecek ve kentin su arzı kontrol altına alınacak.

YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK

Proje hedefine ulaşılabilmesi için fayda ve maliyet hesaplamaları yapılarak yıllar bazında yol haritası oluşturulacak.

İçme suyunun öneminin arttığını bu dönemde fiziki su kaçaklarının oldukça önemli bir sorun teşkil ettiğini ifade eden Tutşi, bu durumu en aza indirmek için önemli bir çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

“İçme suyu insanlığın geçmişten, geleceğe vicdanı ve en önemli değeridir”

Tutşi, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“İçme suyu insanlığın geçmişten, geleceğe vicdanı ve en önemli değeridir. Bu vizyon ve yaklaşımla su kayıplarını en aza indirmek için DİSKİ, kentteki tüm içmesuyu şebekesini elektronik otomasyon sistemi ile izlenmesi, şehrin ihtiyacına göre optimum olarak işletilmesi ve etkin bir su yönetimini sağlamak amacıyla mevcut SCADA sistemini genişletecektir. Bu sayede  su kalitesinin yükseltilmesi, vatandaşlara yüksek standartlarda hizmet sağlanması, hedef edinmiştir”

Bir yandan eldeki mevcut imkânlarla fiziki kaçaklarla mücadeleyi sürdürdüklerini, diğer yandan da dünyada bu konu ile ilgili uygulanan yeni teknolojileri takip ettiklerini kaydeden Tutşi, her metreküp fiziki kaçağın önemli bir değerin yok olması demek olduğunu sözlerine ekledi.

 

Fotoğraf Galerisi