Aziziye Deresi’nde çalışmalar devam ediyor

DİSKİ Genel Müdürlüğü, Yenişehir ilçe sınırlarında yer alan Aziziye Deresi’nde mevcut hattın yetersiz kalması nedeniyle başlattığı çalışmaları sürdürüyor.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, vatandaşlara altyapı ve içme suyu konularında daha kaliteli hizmet üretmek amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

DİSKİ, Yenişehir ilçe sınırlarında yer alan, Aziziye ve Gürdoğan Mahallelerinde geçen Aziziye Deresi’nin nüfus ve yerleşim yerlerinin artmasından kaynaklı mevcut sistemin cevap vermemesi nedeniyle kapsamlı çalışma başlattı.

Ekipler, mevcut atıksu şebeke hattının 600-800 mm çaplarında olması ve derede oluşan kirliliğin önüne geçmek için eski şebekeyi deplase etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

DİSKİ, yenilenecek olan yeni hatta 650 metre 1200 mm ve 200 metre 1400 mm atıksu şebeke hattı inşa edecek. Çalışmada ayrıca 51 metre 1400 mm çaplı yatay delgi kılıf Silvan Yolu geçişinde kullanılacak.

DİSKİ, yapacağı 850 metre şebeke imalatı ve 51 metre yatay delgi yol geçişiyle Aziziye Deresi’ni kirlilikten kurtararak uzun yıllardan bu yana süre gelen sorunu çözmüş olacak.

1’inci etapta çalışmalar tamamlandı

Aziziye ve Gündoğan Mahallelerinin bulunan kaçak yapıların atıksularını dereye akmasını önlemek için DİSKİ, alanı 1 ve 2’inci etaplara ayırarak çalışma yürüttü.

Özellikle yaz aylarında kaçak yapıların kanalizasyon sularının dereye akmasıyla oluşan kötü kokuların önüne geçmek için yapılan çalışmada ekipler, 1’inci etaba 330 metre uzunluğunda 300 mm çapında kanalizasyon şebeke hattı döşedi. 10 adet muayene bacasının da kullanıldığı çalışmada ayrıca kaçak yapıların kanalizasyon bağlantısı yapıldı.

DİSKİ Genel Müdürlüğü, 2’inci etap çalışmalarında belirlenen alanlara 310 metre uzunluğunda 300 mm çapında kanalizasyon hattı döşeyecek. 11 adet muayene bacasının da yerleştirileceği çalışmada kanalizasyon hattına bağlı olmayan kaçak yapılarının da bağlantısı yapılacak.

“Temiz su kullanımı ve kirli su çıkışı arttı”

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek personelden bilgi aldı.

Yerleşim yerleri ile nüfusun artmasıyla temiz su kullanımının ve kirli su çıkışının arttığını dile getiren Tutşi, soruna köklü çözüm üretmek için çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti.

Mevcut hattın ihtiyaca cevap vermediğini ve bu durumdan Dicle Nehri’nin de etkilendiğini vurgulayan Tutşi, DİSKİ’nin kentin göz bebeği Dicle Nehri’ni korumak için hassasiyetle çalışma yürüttüğünü kaydetti.

“Tatlı su kaynaklarını yarınlar için korumalıyız”

Dünyanın birçok yerinde her geçen gün tatlı su ihtiyacının arttığına dikkat çeken Tutşi, kentte ve ilçelerde bulunan tatlı su kaynaklarını yarınlar ve en önemlisi çocuklar için korumaları gerektiğini ifade etti.

Tutşi, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:

“DİSKİ’nin yapacağı çalışmalar tek başına yeterli olmayacaktır. Vatandaşlarımızda özellikle derenin temiz kalması için evsel atıklarını dere yatağına aktarmamalıdır. Bu konuda herkes duyarlı davranmalıdır. Kolektif bir akıllı bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Sonuçta dere Dicle Nehri’ne akıyor. Dicle Nehri bu kentin önemli kimliklerinden biridir.”

 

Fotoğraf Galerisi