Bismil Atıksu Arıtma Tesisi’nde test çalışmaları başladı

DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün, 2022’de tamamlayıp hizmete sunmayı hedeflediği Bismil Atıksu Arıtma Tesisi’nde test çalışmaları başladı.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, ilçedeki doğal yaşamı koruyacak ve Dicle Nehri’ni gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakacak olan Bismil Atıksu Arıtma Tesisi’nde de çalışmalarını sürdürüyor.

Aktif çamur tankları, BiOP tankları, çökelme tankları ve dağıtım yapıları gibi beton yapıların su testleri tamamlayan ekipler, diğer yapıların su testlerindeki çalışmalarına devam ediyor.

48 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan Bismil Atıksu Arıtma Tesisi, günlük kanalizasyon hatlarından aldığı 12 bin 500 metreküp atıksuyu arıtarak Dicle Nehri’ne, temiz bir şekilde bırakacak.

İnşaat işlerinin tamamlanma aşamasına geldiği, elektrik ve mekanik işlemlerin devam ettiği Bismil Atıksu Arıtma Tesisi’nde, kum-yağ tutucu, BiOP tanklar, havalandırma havuzları, çöktürme tankları, çamur susuzlaştırma ve solar kurutma yapılarının yanı sıra idari ve atölye binaları yer alacak.

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Bismil Atıksu Arıtma Tesisi’nde devam eden çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

DİSKİ’nin, sürekli temin ettiğimiz içme suyunu kullanıldıktan sonra arıtma işleminden geçirdikten sonra temiz bir şekilde doğaya bırakma sorumluluğu olduğunu vurgulayan Tutşi, yatırımlarını ve çalışmalarını bu sorumluluklar çerçevesinde sürdürdüklerini kaydetti.

“Dünya Çevre Günü’ne yetiştirmeye çalışıyoruz”

Tutşi, açıklamalarının devamında:

“2032’e kadar Bismil ilçesine hizmet edecek olan tesisi 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne yetiştirmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu önemli günde tesisi ilçeye kazandırmak istiyoruz. Proje kapsamında Atık Su Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon Hattı inşaatında çalışmalar hızla devam ediyor. Arıtma tesisinin inşaat işleri % 95, mekanik işler % 50 ve elektrik işleri % 35 seviyelerindedir. Yapımı tamamlanan yapıların su testleri devam ederken peyzaj ve saha içi yol işleri de sürüyor. Tesis içi borulama ve binaların mekanik ekipmanlarının kurulumu da yapılıyor. Yine proje kapsamında, son zamanlarda arıtma çamurlarının kurutulmasında yaygın olarak kullanılan Solar Kurutma Tesisi inşaatına da başlandı.”

Yapımı devam eden kanalizasyon hattı çalışmalarında fiziksel ilerlemenin % 95 seviyelerinde olduğunun bilgisini veren Tutşi, Aralık-Obalı mahallelerini de proje kapsamına dahil ettiklerinive çalışmalarını bu bölgede sürdürdüklerini söyledi.

“Kontrolsüz atıksular çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir”

“Artan dünya nüfusuna paralel olarak yerleşim yerleri de her geçen gün büyümektedir. Atıksu insanoğlunun varoluşundan bu yana ciddi bir problem oluşturmuştur. Kontrolsüz atıksular hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. DİSKİ bu bilinçle çalışmalarını yürütüyor ve planlıyor. Bismil ilçesine kazandıracağımız tesis, ilçenin habitatına, gelişimine ve sosyal yaşamına önemli katkıda bulunacak. En önemlisi kent açısından oldukça önemli bir konumda olan Dicle Nehri’ni koruyarak gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakacak.”

 

Fotoğraf Galerisi