DİSKİ Genel Müdürlüğü, Sur ilçesinde Bostanpınar Mahallesi’nde şuana dek en derin (580 metre) sondaj kuyusunu açarak sağlıklı, sorunsuz ve kullanılabilir içme suyuna ulaştı.
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü’nün, özellikle ilçelere bağlı kırsal mahallelerde yürüttüğü sondaj çalışmaları devam ediyor.
DİSKİ, Sur ilçesi Bostanpınar Mahallesi’nde daha önce 250-400 metre derinlikte açtığı sondaj kuyularında sağlıklı suya ulaşamaması üzerine 580 metre derinliğine inerek suya ulaştı.
Çalışma sonucunda sondaj kuyusundan alınan numuneler DİSKİ Su Kalite Laboratuvarı’na gönderildi. 10 lt/sn içme suyu verimliliğine sahip olan sondaj kuyusunun numuneleri analiz sonucu sorunsuz kullanılabilir olarak çıktı.
DİSKİ, sondaj kuyusunda bulunan suyun içilebilir çıkmasının ardından Bostanpınar Mahallesi’nde yapacağı çalışmayla şebekelere 7/24 kesintisiz içme suyu verecek.
Tutşi, çalışmayı inceledi
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Bostanpınar Mahallesi’nde yürütülen sondaj kuyusu çalışmalarını denetleyerek ilgili personelden bilgi aldı.
İçme, kullanma, soğutma ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan yer altı sularının öneminin her geçen gün arttığına vurgu yapan Tutşi, bu tarz çalışmalarının oldukça maliyetli bir işlem olduğunu bunun için DİSKİ’nin, önceden belirlenen alanlarda jeofizik etüt ile suyun basınçlı olduğu yeri tespit ettiğini ifade etti.
“580 metre derinlikte sağlıklı ve sorunsuz suya ulaşıldı”
Tutşi:
“Bostanpınar Mahallesi’nde, farlı bölgelerde yürüttüğümüz 250-400 metrelik sondaj kuyusu açma çalışmalarında birçok noktada suya ulaştık. Fakat yapılan analiz sonuçlarında verilerin olumsuz çıkmasından ötürü DİSKİ tarihindeki en derin sondaj açma çalışmasını yaparak 580 metrede, sağlıklı ve sorunsuz kullanılabilir suya ulaştı.”
İnsanlığın en temel ihtiyacı içme suyunu temin etmek için DİSKİ’nin 7/24 çalışma içinde olduğunu aktaran Tutşi, özellikle sondaj kuyusu işlemlerinin kırsal mahallelere can verdiğini söyledi.
“Amacımız Diyarbakır’ın her noktasına kesintisiz içme suyu sağlamaktır”
Tutşi, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Amacımız Diyarbakır’ın her noktasına kesintisiz, çeşmeden içilebilir ve kaliteli içme suyu sağlamaktır. Bu sebeple kırsal mahallelerde yürüttüğümüz sondaj kuyusu çalışmaları oldukça önem taşımaktadır. Bilindiği üzere sondaj çalışması tarımsal faaliyetlerde de kullanılmaktadır. Yer altı su kaynaklarının her geçen gün azalması sebebiyle sondaj kuyusu açma çalışmalarının maliyetleri de artmaktadır. İçme suyu konusunda yaptığımız sondaj çalışmalarından daha verimli sonuç almak için açılan kuyu derinliğinin fazla olması gerekiyor. Daha derinlerde yer altı kaynaklarında çıkan su daha kalitelidir. Yapılan analizlerde bunu doğrulamaktadır.”
2022’de belirledikleri mahalle ve alanlarda da sondaj kuyusu açma çalışmalarının olacağına değinen Tutşi, birçok kırsal mahallenin içme suyu sorununu bu şekilde çözmeyi hedeflediklerini dile getirdi.