DİSKİ Genel Müdürlüğü, Kulp’un daha kaliteli ve yeterli içme suyu hizmeti alması amacıyla ilçede İçme Suyu Arıtma Tesisi inşa edecek.
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentte, ilçelerde ve kırsal mahallelerde vatandaşlara içme suyu temin etmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Daha önce gerçekleştirdiği çalışmalarla Kulp’a 7/24 kesintisiz içme suyu sağlayan DİSKİ Genel Müdürlüğü, mevcut keson kuyudan ilçeye su sağlayan terfi hattının üstüne yeni bir mekanik içme suyu arıtma tesisi inşa edecek.
Yeni mekanik İçme Suyu Arıtma Tesisi tat, koku ve bulanıklık giderici özelliklere sahip olması nedeniyle sudaki kalite artmış olacak. Ekipler, yeni mekanik İçme Suyu Arıtma Tesisinin yapımı için etüt ve fizibilite çalışmalarını tamamladı.
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, ilçeye kazandırılacak yeni tesis ve mevcut terfi hattında incelemelerde bulunarak ilgili personelden bilgi aldı.
Kulp Çayı’nda yer alan keson kuyudan ilçeye ek içme suyu temini için yapılan 200 mm çapında çelik boru terfi hattı üzerinde 20 lt/sn kapasiteli mekanik bir içme suyu arıtma tesisi yapılacağını belirten Tutşi, yeni tesisle birlikte ilçedeki su kalitesinin artacağını ve şebeke hatlarına daha fazla su aktarılacağını söyledi.
Kulp ilçesine suyu İslamköy Mahallesi’nde bulunan kaynaktan sağladıklarını dile getiren Tutşi, yaz aylarında dönem dönem yaşanan kesintilerin önüne geçmek için bu tesisi inşa edeceklerini ve İslamköy kaynağının yetersiz kalması durumunda yeni tesisin devreye gireceğini belirtti.
“İçme Suyu Arıtma Tesisi uzun yıllar Kulp’a hizmet edecek”
Tutşi, nüfus artışı, ilçenin ileriki zaman diliminde gelişimini öngörerek bu projeyi, hayata geçireceklerini ve tesisin uzun yıllar Kulp’a hizmet edeceğini vurguladı.
Mevcut terfi istasyonunda 3 adet milli yatay motopompun yer aldığını aktaran Tutşi, yeni tesiste ilk aşamada yine bu motopomplardan yararlanılacağını ve ihtiyaç duyulması halinde sayıyı artıracaklarını iletti.
“Yazın olası kesintilerin önüne geçmek istiyoruz”
Tutşi, yapılacak tesis ile birlikte özellikle yaz aylarında olası içme suyu sorununu kökten kaldırmak istediklerini ifade etti.
Olası su kesintilerinin ayrıca bahçe ve bostan sulamaları nedeniyle de yaşandığını kaydeden Tutşi, içme suyunun önemli bir nimet olduğunu, bu konuda herkesin sorumlu ve duyarlı davranması gerektiğini sözlerine ekledi.
İnsanlara ve doğaya can veren temel yaşam kaynağı suyun temiz şekilde ulaştırılması amacıyla DİSKİ’nin, aralıksız çalıştığını vurgulayan Tutşi, Kulp ilçesinin coğrafik yapısı nedeniyle fiziki kaçakların fazla olduğunu bunu da en aza indirmek için çaba sarf edeceklerini dile getirdi.
“Yapacağımız çalışmayla Kulp’ta fiziki kaçak sorununu çözeceğiz”
Tutşi, şöyle konuştu:
“Yaptığımız etüt çalışmaları sonucunda özellikle eski şebekelerden kaynaklı fiziki kaçakların olduğunu tespit ettik. Yaşam kaynağımızın tek bir damlasının dahi heba edilmemesi için fiziki kaçak sorununu da yapacağımız çalışmalarla çözeceğiz.”