DİSKİ’de kayıp-kaçak su ile mücadele çalışmaları ivme kazandı

DİSKİ Genel Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla birlikte su arzında artışın yaşanması sonucu kayıp-kaçak su ile mücadele çalışmalarına hız verdi.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, bahar ve yaz aylarında su arzında artışın olması nedeniyle kayıp-kaçakla mücadele çalışmalarını geniş alanlara yayarak sürdürüyor.

Ekipler, özellikle bahçe ve bostan sulamalarının başlaması sebebiyle su tüketiminin fazla olduğu bölgeleri tespit ederek çalışmalarını belirlenen alanlarda sıklaştırdı.

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kayıp-kaçak su ile mücadele kapsamında ekiplerin Yenişehir ilçesinde sürdürdükleri çalışmaları yerinde inceledi.

Kayıp-kaçakla mücadele çalışmalarıyla kentte yaşayan 1 milyonun üzerinde vatandaşın hakkını korumayı ve içme suyunun hakkaniyetli şekilde dağılımını amaçladıklarını ifade eden Tutşi, kayıp-kaçak su kullanımını önlemede kararlı olduklarını belirtti.

Kayıp-kaçak su kullanımıyla ilgili şuan itibariyle Ergani’de 6 ve Silvan ilçesinde de 6 olmak üzere oluşturdukları 12 ekibin detaylı şekilde tarama yaptıklarını dile getiren Tutşi, yıl içinde kent merkezi ve diğer ilçelerde de kayıp-kaçakla mücadele çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı.

Tutşi, insanların suya erişimine engel olan kayıp-kaçak sorunuyla ilgili kararlı şekilde mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

“Sulamalar birçok kişinin suya erişimini engelliyor”

İçme suyunun özellikle bahçe ve bostan sulamalarında kullanılmaması gerektiğini kaydeden Tutşi, yapılan sulama nedeniyle birçok kişinin temel yaşam kaynağı olan suya erişemediğini vurguladı.

Tutşi, şöyle konuştu:

“Havaların ısınmasıyla birlikte su temininde herhangi bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz. DİSKİ, konu ile ilgili olarak kendi tesislerinde bakım-onarım olmak üzere birçok çalışmayı gerçekleştiriyor. Tespit ettiğimiz eksiklikleri de aşmak için gece gündüz çalışıyoruz.”

Dünyanın birçok yerinde yaşam kaynağı olan suyun her geçen gün azaldığına dikkat çeken Tutşi, bu nedenden dolayı su kullanma kültürümüzü gözden geçirmemiz gerektiğini dile getirdi.

“Sitelerdeki bahçeler gece saatlerinde sulanmalı”

Tutşi, açıklamalarını şu ifadelerle tamamladı:

“Diyarbakır’ın yeni yerleşim alanlarında bulunan sitelerde su kullanımına dikkat etmelidir. Özellikle site yönetimleri bu konuda duyarlı davranmalıdır. Site içindeki bahçe sulamaları için gece saatleri tercih edilmelidir. Ve sulama süresi 20 dakikayla sınırlı tutulmalıdır. Gündüz yapılan site bahçe sulamasının yeşile hiçbir faydası yoktur. O su tamamen buhar olup yok olmaktadır.”

Fotoğraf Galerisi