Karaloğlu, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde İncelemede Bulundu

Karaloğlu, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde İncelemede Bulundu

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü’ne ait İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemede bulunarak çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Vali Münir Karaloğlu, Dicle Nehri’nin kirlenmesini önleyen en önemli alt yapı yatırımları arasında yer alan DİSKİ’ye ait İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde incelemede bulundu.

Karaloğlu’nu DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Gördük ve personeller karşıladı.

İlk olarak İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin işleyişiyle ilgili Vali Karaloğlu’na sunum yapıldı. Ardından Karaloğlu, otomasyon odası, atıksu laboratuvarı ve tesisin diğer ünitelerindeki çalışmaları inceledi.

İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkısı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün kendi bütçesiyle 25,6 milyon euro’ya inşa edilen tesis, 2017 yılında “İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi” olarak devreye alındı. Kent merkezinde 998 kilometreye tekabül eden kanalizasyon hattı aracılığıyla Arıtma Tesisi’ne gelen atıksu, tesiste kurulan ünitelerde arıtılarak, Dicle Nehri’ne temiz su olarak bırakılıyor

Metan gazı elektrik enerjisine dönüştürülüyor

Diyarbakır’dan Basra Körfezi’ne kadar olan 1900 kilometrelik alanda Dicle Nehri üzerinde bir ilk olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde, enerji ihtiyacının düşürülmesi ve çamur stabilizasyonu için tesisten çıkan çamurun tamamı çürütücülerden geçirilerek metan gazı elde edilmektedir. Elde edilen metan gazı ile elektrik üretimi yapılarak tesisin ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 25’i karşılanmaktadır. Tesis bu özelliği ile ekolojiye uygun bir şekilde doğadan gelen enerjiyi çevreye herhangi bir zarar vermeden üretiyor. Otomasyon sistemiyle de 24 saat tüm tesis sahası kontrol ediliyor.

Fotoğraf Galerisi