DİSKİ Genel Müdürlüğü, gökbilimi ve kent turizmi açısından önemli bir yere sahip olan tarihi Zerzevan Kalesi’nin, içme suyuna kavuşması için çalışma başlattı.
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan, Diyarbakır’daki en önemli Doğu Roma eserlerinden biri olarak kabul edilen ve 2020’de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Zerzevan Kalesi’nin içme suyuna kavuşması için çalışmalarına başladı.
DİSKİ, gökbilimi açısından da önemli bir yere sahip olan ve uluslararası gökyüzü gözlem şenliklerine de ev sahipliği yapan Çınar ilçesi Demirölçek Mahallesi sınırlarında bulunan Zerzevan Kalesi’ne su temin etmek için detaylı etüt ve fizibilite çalışmalarını hızlandırdı.
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, içme suyunun temini için Zerzevan Kalesi’nde devam eden arkeolojik kazıların başkanlığını yapan Doç. Dr. Aytaç Coşkun ile TÜBİTAK yetkilileriyle bir araya gelerek istişarede bulundu.
“En uygun projeyi hayata geçireceğiz”
Kent turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan Zerzevan Kalesi’nin içme ve kullanma suyu sorununu çözmek için alternatifli planlar oluşturduklarını belirten Tutşi, yapacakları etüt ve fizibilite işlemlerinin ardından tarihi alana zarar vermeden en uygun projeyi hayata geçireceklerini ifade etti.
Tutşi, su temini için Doç. Dr. Aytaç Coşkun ile TÜBİTAK yetkilileriyle yapılan görüşmenin oldukça verimli geçtiğini söyledi.
Kentin turizmine büyük katkısı olan tarihi mekânın hak ettiği yerlere gelmesi için DİSKİ’nin üzerine düşen görevi büyük bir özveriyle yerine getireceğini kaydeden Tutşi, etüt ve fizibilite işlemlerinin tamamlanmasının ardından su temini için zaman kaybetmeden çalışmalara başlayacaklarını vurguladı.
Tutşi, şöyle konuştu:
“Sorumlu olduğumuz 15 bin 272 kilometrekarenin her alanında ihtiyaç duyulan her yere temel ihtiyaç olan suyu ulaştırmak için 7/24 çalışıyoruz. Binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Zerzevan Kalesi’nin hak ettiği değeri daha da yukarılara taşıması için suyun önemli öğedir. Suyun geçtiği her yerde yaşam vardır. Daha önce suyu olan bu tarihi alan yeniden en temiz suya kavuşacaktır.”