DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisini denetleyerek personelden bilgi aldı.
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, vatandaşlara altyapı ve içme suyu alanlarında daha iyi hizmet sunmak amacıyla denetimlerine devam ediyor.
Günlük yaklaşık 100 bin metreküp atıksuyu çeşitli işlemlerden geçirip arıttıktan sonra Dicle Nehri’ne temiz şekilde bırakan tesiste incelemelerde bulunan Tutşi, personel ile bir araya geldi.
Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin, var olan sorunları için personelden bilgi alan Tutşi, daha sonra tesisin ünitelerini gezdi.
Tutşi, Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin, çevre ve halk sağlığı açısından oldukça önemli bir işleve sahip olduğunu söyledi.
Tesisin uzun yıllardır Diyarbakır halkına hizmet verdiğini belirten Tutşi, özellikle kadim Dicle Nehri’nin korunması anlamında da önemli bir görevi yerine getirdiğini ifade etti.
“Atıksular %95 oranında temizlenerek Dicle Nehri’ne deşarj ediliyor”
Tutşi, şöyle konuştu:
“Küresel ısınma ve beraberindeki iklim değişikliğiyle birlikte atıksular önemli bir sorunu teşkil etmektedir. Kent merkezinin kanalizasyon şebekelerinde toplanan atıksular tesisimizde arıtılarak %95 oranında temizlenip Dicle Nehri’ne deşarjı sağlanıyor.Günlük ortalama tesisin 21 farklı noktasından alınan numuneler üzerinden 81 adet analiz yapılıyor. Yapılan analizler sonucunda arıtma tesisinin verimliliği ve deşarj limitleri sürekli kontrol ediliyor.Ayrıca arıtılmış atık sular, alıcı ortama deşarj edilmeden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) tarafından anlık olarak bakanlığın veri tabanına belirli deşarj parametrelerinin verileri anlık olarak iletiliyor.”
“Metan gazından elektrik üretiliyor”
Çamur çürütücülerinde üretilen metan gazı, gaz jeneratörlerinde yakılarak tesis içinde kullanılmak üzere elektrik enerjisi ürettiğini kaydeden Tutşi, susuzlaştırılarak çamur keki haline gelen arıtma çamuru, evsel nitelikli atık sınıfına girdiğinden çöp depolama sahasına nakledildiğini dile getirdi.
Tutşi, çöp depolama sahasına nakledilen çamurun belirli bir maliyet oluşturduğunu ve bunun çözümü içinde farklı projeleri değerlendirdiklerini vurguladı.
Tesisin uzun süredir hizmet vermesi nedeniyle zaman zaman bazı aksaklıkların yaşandığını teknik personelin çözüm konusunda oldukça iyi çalıştığını aktaran Tutşi, genel anlamda tesisin verimini arttırmak içinde gerekli adımları atacaklarını belirtti.
“Burada oluşan tecrübe Bismil’e aktarılacak”
Tutşi, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:
“Test çalışmalarının başladığı ve yakın zamanda işletmeye alınacak olan Bismil İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi burada oluşan tecrübelerden yararlanacak. Diyarbakır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizde elde ettiğimiz verimi Bismil’de de elde edeceğiz. Ayrıca bu oluşan tecrübe diğer ilçelerde inşası devam eden ve yapmayı planladığımız atıksu arıtma tesislerinde de kullanılacak.”