Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü İşletmeler 1. ve 2. Bölge Dairesi Başkanlıkları, 2026 yılının Ocak-Mayıs döneminde kırsal 13 ilçede toplam 13 bin 719 metre yeni içme suyu ve kanalizasyon şebeke hattı döşedi. Mevcut şebekelerde gerçekleştirilen 7 bin 656 metrelik onarım ve yenileme çalışmasıyla birlikte iki dairenin beş aylık toplam altyapı imalatı 21 bin 375 metreye ulaştı.
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü İşletmeler 1. ve 2. Bölge Dairesi Başkanlıkları, kırsal yerleşim alanlarında büyüyen altyapı açığını kapatmak ve içme suyu ile atık su hizmetlerine güvenli erişimi yaygınlaştırmak amacıyla 2026 yılının ilk beş aylık dönemini kapsamlı bir saha programıyla tamamladı. İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Bismil, Çınar, Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice ve Silvan ile İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanlığına bağlı Çermik, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani ve Hani ilçelerinde hem yeni hatlar döşendi hem de ekonomik ömrünü tamamlayan şebekelerde yenileme gerçekleştirildi.

İçme suyu altyapısında 9 bin 676 metre yeni hat döşendi
Ocak-mayıs döneminde iki bölge genelinde toplam 9 bin 676 metre yeni içme suyu hattı imal edildi. İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı sorumluluk alanında 5 bin 629 metre yeni şebeke döşenirken en yüksek imalat Silvan, Kocaköy ve Çınar ilçelerinde gerçekleştirildi. İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanlığı bünyesinde ise 4 bin 47 metre yeni içme suyu hattı tamamlandı; Eğil, Dicle, Ergani ve Çermik ilçeleri bu çalışmalarda öne çıkan yerleşimler oldu.
Mevcut içme suyu şebekelerinde yürütülen onarım ve yenileme çalışmaları iki bölgede toplam 4 bin 332 metreye ulaştı.

Kanalizasyon şebekelerinde 4 bin 43 metre yeni hat tamamlandı
Kanalizasyon altyapısında iki bölge genelinde toplam 4 bin 43 metre yeni şebeke hattı döşendi. İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen 2 bin 673 metrelik yeni kanalizasyon hattının önemli bölümünü Bismil ilçesindeki çalışmalar oluşturdu; Kocaköy ve Kulp’ta da yeni hatlar hizmete alındı. İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanlığı sorumluluk alanında ise bin 370 metre yeni kanalizasyon hattı tamamlandı; Ergani ve Çermik ilçeleri yapılan çalışmalarla öne çıktı.
Mevcut kanalizasyon şebekelerinde gerçekleştirilen bakım, onarım ve yenileme çalışmaları iki bölgede toplam 3 bin 324 metreye ulaştı.
Yeni yatırım ve yenileme çalışmaları yaz dönemi saha programının zeminini oluşturdu
DİSKİ İşletmeler 1. ve 2. Bölge Dairesi Başkanlıkları, kırsal mahallelerde büyüyen altyapı açığını kapatmak ve içme suyu ile atık su hizmetlerine güvenli erişimi yaygınlaştırmak amacıyla saha programını genişletiyor. Yılın ilk beş ayında gerçekleştirilen 13 bin 719 metrelik yeni hat yatırımı ve 7 bin 656 metrelik yenileme çalışması, altyapı sistemlerinin kapasitesini artırırken yaz döneminde yoğunlaşacak saha çalışmaları için de güçlü bir başlangıç noktası oluşturdu.

“13 ilçede eş zamanlı çalışma yürütüyoruz”
İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanı Abbas Aslan, yürütülen çalışmalara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“2026 yılının başından itibaren iki bölge dairemiz aracılığıyla 13 ilçede eş zamanlı çalışma yürüttük. Bir yandan yeni içme suyu ve kanalizasyon hatları inşa ederken diğer yandan ekonomik ömrünü tamamlayan veya arıza riski taşıyan şebekelerde yenileme çalışmaları gerçekleştirdik. Beş aylık dönemde tamamlanan 21 bin metrenin üzerindeki altyapı imalatı, kırsal yerleşim alanlarında daha güvenilir ve sürdürülebilir hizmet sunulmasına katkı sağladı. Yılın geri kalan bölümünde de aynı kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”