Diski Genel Müdürlüğü su tüketimin arttığı yaz aylarında öncelikli olarak insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 21 su tasarrufu bilgisi yayınladı.
- SUYUMA SAHİP ÇIKIYORUM
- Bulunduğumuz her yerde fazla su tüketimi yapılmaması için öncelikle kendimiz su tasarrufuna öncülük yapalım
- Evimizde su kaçağı olup olmadığını kontrol edelim. Tüm muslukların kapalı olduklarına emin olduktan sonra su saatimize bakalım, eğer hala saat dönüyorsa bunun nedenini araştıralım
- Yaz aylarında suyu, içilebilecek kadar soğutmak için musluğumuzu boşa akıtmak yerine buzdolabında soğuk su bulunduralım ya da akan musluğun önüne bir kap koyarak suyu muhafaza edip farklı işlerimizde kullanalım
- Kullandığımız kalemden giydiğimiz giysilere kadar her şeyin üretiminde mutlaka su gerekiyor. İhtiyacımızdan fazla tükettiğimiz her şeyin yerine yenisi üretileceğinden tonlarca suyu tüketmiş oluyoruz. Eşyalarımızı uzun süre kullanarak da su kaynaklarımızı uzun süre kullanarak da su kaynaklarını koruduğunuzu unutmayalım.
- Damlayan musluklarımızı tamir ettirelim(Yıllık tasarrufunuz 12500 litre)
- Abdest alırken, El-yüz yıkarken , diş fırçalarken ve traş olurken suyu boşa akıtmayalım.(Kişi başına yılık tasarrufunuz 18250 litre)
- Duş süremizi kısaltmaya çalışalım. (1 dakika daha az duş süresiyle 4 kişilik ailenin yılık tasarrufu 13100 litre)
- Sıkışan/bozulan sifon kollarını değiştirelim ya da tamir ettirelim
- Su kaybını azaltmak için tuvalet rezervuarının içine su dolu bir şişe bırakalım.(4 kişilik bir aile yılık tasarrufu 11500 litre)
- Çamaşır ve bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırmak fazla su tüketimine neden olur, Makinelerinizi çalıştırmadan önce dolu olduklarına emin olalım.(yıllık tasarrufunuz 11700 litre)
- Bulaşık makinesine bulaşıkları yerleştirmeden önce tekrar tekrar sudan geçirmeyelim, bir fırça veya bezle kirli kısımları alıp ya da bekletilen bir suyla durulayıp makineye koyulacak şekilde yerleştirelim.(Yıllık tasarrufunuz 27000 litre)
- Sebze ve meyveleri yıkarken musluktan akan suyun altında yıkamak yerine su dolu bir kabın içinde yıkayalım
- Evlerimizde bulunan lavaboların altındaki vana kollarının(filtreli ara musluk) su akış hızlarını tasarruflu olacak şekilde ayarlayalım
- Buzluktan çıkardığımız yiyeceklerimizi çözmek için suyun altına tutmamalı, bir gece önce öncesinden buzluktan buzdolabınızın normal kısmına alarak çözülmesini sağlayalım.
- Halı balkonlarımızı hortumla değil kovaya su doldurarak yıkayalım.
- Okullar, iş yerleri, Oteller, Alışveriş Merkezleri gibi alanlarda düşük akımlı armatürler gibi alanlarda düşük akımlı armatürler kullanarak su tüketimini azaltalım, muslukları belirli aralıklarla kontrol edip arızalı olanları tamir ettirelim
- Aracımızı mümkünse beton/asfalt gibi zeminlerde yıkamamalıyız, çakıl veya çim olan yerlerde yıkamaya özen gösterelim.
- Bahçelerimizde su tasarrufu sağlamak için sulama işlemlerini güneşin olmadığı zaman diliminde yapalım, buharlaşmadan bitkilere ulaşmasını sağlayalım.
- Bahçe fıskiyelerinizi doğru yönlendirelim. Sitelerimizde su israfının önüne geçelim.
- Akılı sulama sistemleriyle bitkilerimizin ihtiyacı olan suyu en uygun miktarda verelim.
- Su ile ilgili her türlü sorunuzu ve sokağınızda su ile ilgili arızaları( 153 Çağrı Merkezini arayarak iletelim)